Testli sme si - MUC OFF DRY LUBE

Dlhšie som sa pohrával s myšlienkou zmeniť mazanie na cestný bicykel. A v duchu hesla „kto maže ten jede“ sa mi do ruky dostal Muc Off Dry Lube. V popise výrobcu je napísané: Mazivo určené do suchých poveternostných podmienok, ktoré má najmodernejšie penetračné vlastnosti, ktoré zabezpečujú, že mazivo je hnané do jadra každého reťazového článku. Vravím si waaw, že papier znesie všetko :) a zo zvedavosti som celú  sezónu 2022 obetoval tomuto mazivu. 

 

Dry-Lube-4

 

Splnilo moje očakávania?

Pre predstavu som na Full MTB bicykli v teréne absolvoval 654km, na gravel bicykli 1 130km a na cestnom bicykli 8 400km. Preferencie sú jasné a najväčšiu skúsenosť s týmto mazivom som mal na cestnom a gravel bicykli. Gravel a cestný bicykel bol používaný za každých podmienok od -5°C do 35°C za daždivého, sychravého, suchého, prašného až tropického počasia.

 

Ako si mazivo viedlo v tejto skúške? Kúpil by som si ho znovu do ďalšej sezóny?

Pripomínam, že ide iba o moje osobné preferencie a čisto subjektívne hodnotenie. Každá jazda je svojim spôsobom unikátna, najmä je ťažko porovnávať kombinované vlhké podmienky s množstvom vody, čo sa dostane na reťaz a pohon. Neporovnávam ho s inými mazivami, nakoľko som iné počas celej sezóny nepoužil. Reťaz čistím a nanovo mažem po každom výjazde a preto som neriešil to, koľko kilometrov vydrží na jedno namazanie. Nehľadal som limity mazacieho oleja za každú cenu.

Počas jazdy a následnej údržby bicykla ma zaujímajú tieto veci:

  • plynulé radenie prevodových stupňov
  • zníženie trenia a eliminácia akýchkoľvek pazvukov, škrípania, „drenia reťaze“
  • ľahká manipulácia s mazivom pri nanesení a zároveň odstraňovaní
  • samotná miera znečistenia reťaze už počas aktivity
  • nutnosť opakovanej aplikácie počas jednej jazdy

Samotná aplikácia musí byť na dôkladne očistenú a suchú reťaz, kde sa nanesie kvapka maziva na každý článok. Prebytočné mazivo sa ľahko zotrie handričkou. Mazivo vyzerá voskovo bielo, je zvláštne klzké a mne vcelku vonia. Čo mi vyhovuje, že je úplne nelepivé medzi prstami a má takú „sypkú“ konzistenciu vďaka čomu aj ľahko vyteká z fľaštičky. Ideálne ho treba pred aplikáciou zľahka pretrepať. Čo sa mi páči pri aplikácii, že mazivo má vysokú afinitu k potiahnutiu reťaze vytvorením jemného filmu,  presakuje hneď do každého článku a reťaz sa zdá byť akoby hneď suchá.

Aby som nezabudol, samotné mazivo výrobca odporúča aj na mazanie prehadzovačky, prešmykača či káblov. Výrobok je biologicky odbúrateľný a ekologický – neobsahuje žiadne oleje na báze ropy.

 

Dry-Lube-120ml

 

Suché podmienky:

Nie je čo vytknúť - cyklo výjazdy na cestnom bicykli úplne bez problémov do 130km za veľmi dobrých podmienok aj viac (nakoľko bežne viac  nejazdím horná hranica nie je pre mňa podstatná). Tichý chod reťaze a celkový pocit z jazdy je excelentný.

Gravel – do 100km bez nutnosti opakovanej aplikácie. Reťaz nenaberá na seba piesok, prach a ľahké nečistoty. Nad 100km by som zvážil opakovanú aplikáciu ak by sa objavili škrípavé pazvuky.

 

Kombinované  vlhké podmienky:

Mazací olej drží pomerne dobre a poskytuje optimálnu účinnosť, nenaberá nadmerné množstvo abrazívnych nečistôt, ktoré by mohli spôsobovať obrusovanie článkov reťaze a pohonu. Moja skúsenosť na cestnom bicykli je do 75km absolútne tichý chod potom už občas začínam počuť pri vyššej kadencii nejaké zvuky (samozrejme ide o subjektívnu hranicu toho čo je pre niekoho prijateľné a čo už nie). Štýl jazdy je alfou a omegou ako vydržať na výjazde s jednou aplikáciou mazania. V drvivej väčšine prípadov som vystačil s jednou aplikáciou aj pri vyššom nájazde kilometrov.

Gravel záleží od podmienok no 50km výjazd je úplne OK. Trasa do 100km v závislosti od terénu, štýlu jazdy a miery koľko vody sa dostane na bicykel.

 

Vlhké podmienky:

Je spravodlivé zdôrazniť, že Muc Off Dry nie je určený pre takéto podmienky a keď som schytal prudký lejak na výjazde už na začiatku, tak silné drenie a škrípavé pazvuky sa objavili do 45 minút až hodiny (cca 30km), ďalšie skúsenosti vo výrazne vlhkých podmienkach dávali maximálne hodinu komfortnej jazdy a potom to už bol orchester zvukov. Voda z topiaceho sa snehu pri ceste dáva takisto zabrať tam to drží tak hodinu a pol max dve ak sa snažím minimalizovať prejazdy kaluží. Ako aj výrobca udáva - je to biologicky odbúrateľný výrobok =  čítaj „rozpustný vo vode“ :) tak to  je aj nutné vnímať. Na druhej strane reťaz je po aktivite pekne čistá a už len stačí naniesť novú vrstvu maziva a tešiť sa na ďalší výjazd. :)

 

Po určitom čase má mazivo tendenciu sa opotrebovať pri každej jazde a odhaľuje kov, čím sa stáva náchylným na koróziu. Toto zotreté mazivo sa vyvrhuje vo forme čiernej nečistoty medzi lamelami reťaze na článkoch po určitej dobe jazdenia a opotrebovania to si už určite každý na svojej reťazi všimol po niekoľkých jazdách. Preto odporúčam naniesť vždy novú vrstvu maziva v prípade, že jazdíte pravidelne.

Pre minimalizovanie znečistenia celého pohonu obvykle kombinujem mazací olej s ochranným sprejom značky Peaty´s PT 17 na jednotlivé časti pohonu. Z osobných skúseností keď porovnám jednotlivé pohony chlapcov na gravel výjazde či už v zime alebo v premenlivých podmienkach, môj pohon je ďaleko najčistejší.

 Dry-Lube-50ml

 

Plusy:

  • nízke trenie
  • tichý chod reťaze a pohonu
  • životnosť je subjektívna vec, ak je sucho tak bez problémov
  • vôňa
  • nanášanie aj odstraňovanie je extrémne pohodlné
  • samotná reťaz v top kondícii po sezóne

 

Mínusy:

  • hľadajú sa ťažko, samotná cena je subjektívna vec
  • premenlivé počasie počas výjazdu núti mať v zálohe malú fľaštičku pre opätovnú aplikáciu
  • redšia konzistencia pri nanášaní na reťaz občas spôsobuje, že kvapka pretečie rýchlo po článku reťaze a kvapne na zem
  • ak niekto nečíta manuál bude sklamaný

 

Záverečné hodnotenie:

Muc Off Dry Lube je špičkový produkt a pokiaľ sa bude používať v podmienkach na to určených, splní očakávania každého jazdca. Ostávam verný tomuto mazaniu aj v sezóne 2023 :)

 

Dry-Lube-2